"Nem csak a köpet az, ami a szádon kijön!"

Kondásgenny

Kondásgenny

5 dolog, ami miatt retek hely lett az internet

2017. február 07. - Betyármalac

A napjainkban e világot egyre jobban átható és átjáró erőforrások közül legnagyobb szerepet, a létfenntartáshoz szükséges elemek és nyersanyagok mellett, kétség kívül az információ áramlása tölti be, melynek fő csatornája a hosszú évtizedek alatt megszokottak táborában az internet egyre magasabb szerepet kap. Nem is kétség, az otthon melegében, képernyőnk előtt elénk tárulkozó világ lehetőségek végtelen tárháza, ami javában gyorsította fajunk fejlődését és meglehetősen hozzájárult életünk megkönnyítéséhez. A világháló terjeszkedése kezdetekben a kiváltságosokat érintette, mely az idő múlása során, hajszálgyökereivel a legalsóbb tápanyagforrásokat is elérte, így lehetővé téve azt, hogy az általunk értelmezett web hozzáférést biztosít akár már a sivatag posványában Kalasnyikovot szorongató, demagóg csőcselék, illetve minden fejlődést hátráltató, konzervatív és agymosott individuum részére, akik repertoárjukból a gondolkodást kihagyják az online folytatott tevékenységük során. Összefoglalva talán le lehetne zárni ennyivel a témát, viszont annál többet ér, és érdemes belemerülni, bányászni ebben a mocsokban. Szóval, mik is azok a tényezők, amik retek hellyé tették az internetet?

430164_m.jpg

Nehéz ilyen esetekben rangsort állítani, főleg az első 3 tekintetében, mert irányíthatatlanná vált sóderszállító IFA lendületével tarolják be magukat az élmezőnybe, tulajdonképpen egyenlő mértékben járulva hozzá a mai netes hangulat kialakulásához.

Média

Azért nyerte meg az első helyet, mert az őt követő két versenyző szócsöve is egyben (ha a közösségi oldalakat most nem ide soroljuk). Amint a fogyasztói szokások az addig elterjedt TV-ről, rádióról és újságról szépen áttértek az internetre, az azokon terjesztett manipulálás is szép lassan követte. Ma már természetesnek vesszük, hogy melyik média „fideszös”, „libsi”, „náci” vagy „kommunista”. A híroldalak objektív tájékoztatását átvette a politikai motiváció, burkolt reklámok, egyéb öncélúan véleményformáló cikkek, hazug álcikkek, amik az átlagos fogyasztókból, de főleg az (intelligencia tekintetében) átlag alattiakat megcélozva árucikkeket gyárt, amik aztán táborokba gyúrva szolgálnak eszközként az egyéni célok eléréséhez, illetve vásárlókként termékek eladásához. Ebből értetődően már nagyon nehéz olyan forrásokat találni, ahol ne lenne egy valamennyire is értelmes ember számára feltűnő a cikkek manipulatív mivolta. Sajnos, a jelenlegi magyar tv csatornákhoz hasonlóan, már annyira lecsúsztatták a mércét sok esetben, megcélozva a segghülyéket, hogy egy ártalmatlan google kereséssel megcáfolható az egész cikk. De ezen nem kell csodálkozni, hisz mindenki találkozott már bőven ismerős által megosztott hírrel, amin a gyömbéres lóhúgy is rák elleni csodaszer, vagy épp a migránsok áldoztak árja magyar csecsemőket a Tisza árterében.

Politika

Szerintem ezt a témát senkinek sem kell bemutatnom, illetve azt sem, hogy miként furakodik be hétköznapi életünkbe, fontos azonban leszögezni, hogy a politika minden internetes szenny egyik legfontosabb gyújtózsinórja. Ez egy olyan dolog, amiről mindenki szabadon, saját meggyőződése szerint vélekedhet, alkothatja meg saját világnézetét. A probléma viszont ott kezdődik, hogy a rendszer teljesen berendezkedett arra az irányvonalra, hogy egyszerűbb lett a problémák saját nézet szerinti megoldása helyett a másik fél leghitványabb módszerekkel való mocskolása, lejáratása, a hétköznapi gyűlöletkeltés (mondjuk azt már a 30-as években is felfedezték). Képes a legártalmatlanabb témákba is rákos sejtként beleennie magát, ideológiákkal tömve, ellehetetlenítve bármilyen diskurzust, így lehetővé téve akár egy alapvetően jó hír lesüllyesztését mezei pocskondiázássá.

Marketing

Ha magától a közműszolgáltatótól eltekintünk, akkor az internet alapvetően ingyen van. Természetesen az igényesebbeknek lehetőség nyílik bizonyos területeken fizetett, így minőségileg jobb szolgáltatások igénybevételére, de szerintem anyagilag senki sem egy pornóguru Gattyán Gyuri, hogy minden online igényét így aknázza ki. Ennek ára van, mégpedig az, hogy a reklámok egyre pofátlanabbul tolakodnak be személyes életünkbe. Mindenkinél más a küszöb, egy pár banner vagy videó előtti pár másodperces reklámbejátszás még mindenkinek belefér, akiknek ezek sem, szerencsére letölthetőek olyan alkalmazások, amik többnyire ezeket hatásosan megszűrik, viszont hozzájárultak ahhoz is, hogy ezek a reklámok egyre agresszívabbak lettek. Manapság ott tartunk, hogy szűrőprogram mellett is pingpongozok a kurzorommal a felugró popup reklámok „X”-ein, amik sokszor még egy popup reklámot dobnak, mintegy láncreakciót beindítva, sikeresen kergetve engem a garantált epilepsziás rohamba. Arról meg nem is beszélek, hogy egy fél óránál hosszabb Youtube videót 15-ször szakítanak meg szociálisan szegény, vagy 12 év alatti személyeknek célzott „ingyenes” internetes játékot bemutató reklámokkal. Ez addig fajult, hogy a lassan teljhatalmat élvező Facebook tervbe vette reklámfelületek megjelenítését a messenger privát(!) beszélgetéseinek ablakában. Aki szeretne még egy jót szórakozni a témában, a South Park készítői ezt remekül feldolgozták.

 

 

Közösségi oldalak

Ó igen, a mai internetezés Alfája és Omegája, ami tényleg a leghatékonyabban ülepíti le az internet szemetét, sőt az eddig felsorolt tényezők többsége ezen a felületen mutatkozik meg a mindennapi felhasználó elé. Maga a közösségi oldalakon történő általános viselkedés megér egy külön misét, egyelőre csak annyit róla, hogy meglehetősen reprezentatív tükörképet nyújt az interneten történő általános gennyáradatról. Ez az a hely, ahol sem a szűrőprogramokkal, sem a Facebook (egyelőre még elég sok lehetőséget biztosító) egyéni beállításaival sem tudjuk megakadályozni a reklámok, feltűnési viszketegségben szenvedő, életmód tanácsadó, lájkvadászatban utazó személyek, netcelebek betolakodását üzenőfalunkra, amit csak ismerős körünk gyökeres megritkításával tudunk ellentételezni, azonban felmerül a kérdés, hogy így van-e értelme közösségi oldalon lenni. Olykor felcsillan a szemem, amikor egy-egy fizetős Facebook lehetőség kínálkozik, de gyorsan le is hervad a vigyor az arcomról, amikor meglátom a hír alatt húzódó tutihirek.deltaportal.igaz.hu domaint.

Kommentezők

A legelején olvasható hajszálgyökerek utolsó kis foszlányaiból is képesek feltörni, és képesek biztosítani a valami értelemmel rendelkező felhasználókat, hogy elég nagy baj van. Egyik kedvencem a szegény megboldogult George Carlin mondotta egykor, „Képzeld el, mennyire buta az átlagember, és gondolj bele, hogy 50 százalékuk még annál is butább”. Lássuk be, igaza van. A szövegértést, fogalmazást és helyesírást teljesen nélkülözve árasztják el hozzászólásaikkal az internetet, a rutinosabbak már álprofillal. Képesek bármely ártalmatlan online közösséget, oldalt, bejegyzést tönkretenni, elárasztani agymosott, egy saját önálló gondolatot nem tartalmazó demagóg fröcsögésükkel, aminek sokszor többszöri újraolvasás és odaképzelt írásjelek alkalmazásával sikerül értelmet adni. Előnyükre szolgál, hogy elég könnyen leszerelhetők, sőt néha kifejezetten szórakoztató őket bosszantani. Eredményességünket igazolja, ha az érintett a helyesírásunkban, profilunkban illetve személyünk és/vagy egyenes ági hozzátartozónk nem szalonképes emlegetésében talál fogást. Örvendezésre adhat okot egyébként, hogy a legtöbb oldal egyre szigorúbb moderálással szorgalmazza a hajszálgyökerekből érkező bölcsességek csírájában történő elfojtását. Mi sem szemlélteti jobban a kommentekben uralkodó mélyrepülést, mint egy minap olvasott hozzászólás, ami mosolyra bírt (azért hozzá kell tenni, hogy az arra történt reakció igazol is).

komment.jpg

 (Kiegészítés, 2017.02.08.: Több visszajelzés alapján le kívánom szögezni, hogy József fent olvasható hozzászólása, minden politikai állásfoglalást mellőzve, zseniálisan foglalja össze a hozzászólásokban uralkodó állapotokat, a hozzá fűzött reakció pedig a fentebb részletezett színvonalat. A Szerk.)

Persze sokakat nem érint olyan mélyen e téma, sőt irigylem is őket, hogy bírnak ennyire közömbösek lenni, mindenesetre nekem és velem vélekedő sorstársaimnak meg kell ezt tanulni, ha elvész egy valaha is normálisan működő internetbe vetett hit reménye.

Végezetül, ha saját Oravecznóralakatosleventés elcseszett idézettel kellene összefoglalnom a fenti bölcsességet, az valahogy így hangzana:

Az internet olyan, mint egy társasjáték. Jó móka, de elég egyetlen suttyó fasz, aki képes elcseszni az egészet.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kondasgenny.blog.hu/api/trackback/id/tr6312235604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LFather 2017.02.08. 09:40:29

Kihagytad a felsorolásból a bloggereket.

énisfélek 2017.02.08. 10:02:11

Tiltsd le a böngésződben a flash-t.
Ne engedd, hogy a Facebook használjon téged (azt te csak hiszed, hogy te használod őt).
Ha egy honlap pop-up hirdetéssel fogad, akkor ne küzdj vele, hanem azonnal menj el onnan és nézz olyan honlapokat, amelyek nem ennyire pofátlanok.
...és így tovább...
Ha nem etetjük a reklám-trollokat, akkor kénytelenek lesznek megszelídülni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.08. 10:04:55

"a sivatag posványában" - Ez így egy csöppet képzavar.

posvany.szojelentese.com/
Sárfenekü, rohadt, bűzölgő állóvíz; mocsár.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.08. 10:07:14

@LFather: +kihagyta a trollokat akik oda6nak,h az értelmes vita kialakulása el5tt +*vezik a kölcsönös anyázást, mindezt esemes nyelven írva, h nehezebb l1en olvasni.

Csak Norris 2017.02.08. 10:08:35

Valahogy a bemásolt kommentre a "frappáns" raekciónál csak én nem értem hogy mit és hogyan igazol?

Egyébként sokkal tiüikusabbakat is lehetett volna találni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.08. 10:09:44

"mindenesetre nekem és velem vélekedő sorstársaimnak meg kell ezt tanulni, ha elvész egy valaha is normálisan működő internetbe vetett hit reménye."

Már elveszett. учиться, учиться, учиться!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.08. 10:11:42

A hivatásos, az internet kezdete óta gyakorlatot *zett trollokat, te nem naon *eled le. :-))

Csak Norris 2017.02.08. 10:24:38

* tiüikusabbakat = tipikusabbakat

Betyármalac 2017.02.08. 11:16:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem is a trollokról volt szó, hanem a suttyókról. A trollok azért sem kerültek megemlítésre, mert ha valaki jól csinálja, akkor tud szórakoztató és vicces lenni. Egy rutinos netező képes őket kiszűrni (persze a legjobbakat nem). Funkciójukat tekintve épp a szövegben részletezett típusú kommentezőket hivatottak begerjeszteni, és miután nagykanállal megkavarták a szart, elegánsan tovább állnak. Összefoglalva a trollok ereje a suttyókban rejlik, varázserejük pedig elillan, ha troll mivoltukra fény derül :).

Betyármalac 2017.02.08. 11:24:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A "sivatag posványa" legyen akkor ez költői paradoxon, mint a feneketlen ánusz, csak sivataggal és posvánnyal ;)

afrancbahát 2017.02.08. 11:44:59

Számomra sem világos, hogy ugyan mitől volna olyan frappáns a szóban forgó reakció. Ennél is komolyabb probléma, hogy azt sem érteni, ugyan mitől volna az idézet olyan undorítóan seggbunkó. Szövege szerint egy számomra teljesen elfogadható, érvényes igazságú aktuálpolitikai állítást fogalmazott meg, kicsit nehézkesen, kicsit darabosan, de egyértelműen és világosan.

A blogírónak tehát nyilván a komment politikai tartalmával van problémája, akkor viszont célszerű lenne, ha máskor erről írna, és nem explicit mocskolódás mögé bújtatná ellenvéleményét és/vagy ellenérzését.

Betyármalac 2017.02.08. 11:52:20

@afrancbahát: Sajnálom, ha a szövegkörnyezetből nem lehet egyértelműen következtetni, ezért tisztázom. Minden politikai utalást mellőzve maga az idézett hozzászólással teljesen egyetértek, az mosolyogtatott meg és valóban sok igazságot hordoz magában. Az arra adott másik reakció pedig őt igazolja, azaz az eredeti hozzászólót, magyarán az illető talán a saját seggébe dugva hordja a fejét, ha nem érti miről is szól az a remek mondat és csak ennyit képes rá reagálni :) remélem segítettem.

afrancbahát 2017.02.08. 13:01:19

@Betyármalac: Teljesen világos, mindazonáltal rögzíteni szeretném, nemcsak, hogy "a szövegkörnyezetből nem lehet egyértelműen következtetni", hanem a szóban forgó "szövegkörnyezet" sajnos pont ezzel ellenkező jelentésű értelmezésre ad módot és lehetőséget. Kicsivel több gondosság alkalmazása látszik indokoltnak, attól tartok.

Betyármalac 2017.02.08. 13:14:46

@afrancbahát: Köszönöm az észrevételét. Nyugtáztam, szöveg szerkesztve. További kellemes olvasgatást kívánok.

Karipapa01 2017.02.08. 13:46:53

Nem az internet a retek hely. Az csak egy eszköz. Ha az ember nem találta volna fel a kést, akkor talán a mai napig is foggal tépnénk szét a masztodont. Az pedig, hogy a felhasználók a kést életek megmentésére (pl. sebész), vagy gyilkolászásra használják, ahhoz a késnek semmi köze. Az emberiség történetében mindig is voltak Teréz Anyák és voltak Himmlerek. Bizonyára még lesznek is. Ehhez meg az internetnek semmi köze.
süti beállítások módosítása