"Nem csak a köpet az, ami a szádon kijön!"

Kondásgenny

Kondásgenny

A fakó király

2015. április 16. - Toportyánbivaly

Az AppStore-ban böngészve gyakorta találhatunk hasznos alkalmazásokat, fejlesztő játékokat. Nemrégiben leltem rá a méltán híres televíziós vetélkedő, a Legyen ön is milliomos! iOS-re fejlesztett változatára. Egy percet sem teketóriáztam, nyomban letöltöttem a játékot. Kérdés kérdést követett, majd egyszer csak a következő feladvány fogadott:

img_1775.PNG

"Hm" -morfondíroztam magamban. Két lehetséges megoldás fordult meg a fejemben:

1. A kvízkészítő rálelt az eddig eltűntnek hitt, eredeti Arany-kéziratra, amelyből megállapította, hogy a vers első két sora helyesen:

"Edward király, fakó király
Léptet angol lován (...)".

2. Hibás a kérdés.

 

Tekintettel arra, hogy a különböző iOS alkalmazások AppStore-ban való megjelenésének igen szigorú feltételei vannak, a 2-es opciót kizárhatjuk, így marad az első: ezeddig mindenki hibásan tudta a verset. Hiszen gondoljunk csak bele, mi értelme lenne kihangsúlyozni, hogy Edward király egy angol király? Ez egészen egyértelmű mindenki számára, hiszen az Edward egy jellegzetesen angol hangzású név. Ha magyar király lenne, sokkal inkább István lenne, esetleg András, ha francia lenne, Lajos lenne, ha német lenne, Henrik lenne, ha togói, akkor Ogoliud. De nem, a költő Edwardról beszél, aki egyértelműen angol. Akkor hát miért is szerette volna ezt megerősíteni Arany János?

Az igazság az, hogy nem úgy kezdődik a vers, ahogy azt eddig mi ismertük. Arany nem azt írta, hogy a király az angol, a ló pedig fakó; épp ellenkezőleg. Edward, a király a fakó, azaz jellemtelen (ahogy a mű további részeiből ez kiderül), a ló pedig angol.

Hogy miért angol a ló? Mert akkoriban az angolok gyártották a legjobb lovakat, és ezzel valószínűleg Edward is tisztában volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kondasgenny.blog.hu/api/trackback/id/tr377373482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása